Άυλοι Θησαυροί ? Καταγραφή άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και μετάδοση σπάνιας τεχνογνωσίας

       


http://www.i-treasures.eu/

http://www.artimuse.eu/

 

Το i-Treasures (Άυλοι Θησαυροί ? Καταγραφή άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και μετάδοση σπάνιας τεχνογνωσίας)  είναι ένα ολοκληρωμένο έργο  του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση σε πολιτιστικούς πόρους.
Το έργο ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2013, και θα διαρκέσει 48 μήνες.
Η Πολιτιστική έκφραση δεν περιορίζεται στην αρχιτεκτονική, τα μνημεία ή συλλογές αντικειμένων. Περιλαμβάνει επίσης τις εύθραυστες άυλες ζωντανές εκφράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν γνώσεις και δεξιότητες. Τέτοιες εκφράσεις περιλαμβάνουν μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο, τις ανθρώπινες ικανότητες και δεξιοτεχνία. Αυτές οι εκδηλώσεις της ανθρώπινης νοημοσύνης και η δημιουργικότητα αποτελούν Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μας. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή, σύγχρονη και ζωντανή, επειδή δεν αναφέρεται μόνο να κληρονομήσει τη γνώση, αλλά και για την ανανέωση της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης. Αναφέρεται στο παρελθόν, στο παρόν και, σίγουρα στο μέλλον και είναι η κινητήρια δύναμη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της ανθρωπότητας.

Ο κύριος στόχος του i-Treasures είναι να αναπτύξει μια ανοικτή και επεκτάσιμη πλατφόρμα για την παροχή πρόσβασης σε πόρους ΑΠΚ, που επιτρέπουν την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και να συμβάλει στην μετάδοση σπάνιας τεχνογνωσίας στους μαθητευόμενους. Για το σκοπό αυτό, το έργο στοχεύει να προχωρήσει πέρα από την απλή ψηφιοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου. Κύρια συνεισφορά του είναι η δημιουργία νέας γνώσης, προτείνοντας καινοτόμες μεθοδολογίες και νέες τεχνολογικές παραδείγματα για την ανάλυση και μοντελοποίηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένας από τους κύριους στόχους της πρότασης είναι η ανάπτυξη μιας κατάλληλης μεθοδολογίας με βάση πολυαισθητηριακή τεχνολογία για τη δημιουργία των πληροφοριών (άυλων θησαυρών) που δεν έχει ποτέ αναλυθεί και μελετηθεί πριν.

Στο i-Treasures του έργου, η χρηστικότητα της πλατφόρμας θα πρέπει να αποδειχθεί σε τέσσερις διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων: α) Βυζαντινή Μουσική και Παραδοσιακό Τραγούδι, β) Παραδοσιακό Χορό, γ) Παραδοσιακή χειροτεχνία και δ) Σύγχρονη Μουσική Σύνθεση.

 

Επικοινωνία

blue_email_logo 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύνδεσμοι

Εκπαιδευτικοί θεσμοί

Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ)

Τμήμα Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Τμήμα Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ" για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης

Εκκλησιαστικοί θεσμοί

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκκλησία της Ελλάδος

Ιστοσελίδες συναδέλφων Θεολόγων

Αποικία Ορεινών Μανιταριών

Βασιλειάδης Πέτρος

Blog-άρω? άρα υπάρχω!

Γκίκας Αλέξανδρος

Η Θεολογία Μεσοπέλαγα

Θεολόγοι του μαυροπίνακα

Θεολογία - Οικολογία - Πολιτισμός

Ιδιωτική Οδός

Κωνσταντίνου Μιλτιάδης

Μαΐστρος

Μανιτάρι του βουνού

Μαγγιώρος Νικόλαος

Μητροπούλου Βασιλική

Σταμούλης Χρυσόστομος

Φανάρας Βασίλειος

Schoolnet

Virtual School

http://albanaki.blogspot.com/

Πρόσθετες πληροφορίες